bara meniu

Ecografie transvaginală

Ecografia este asociată controlului ginecologic de rutină, este o metodă neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă de examinare a organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin. Această metodă oferă imagini clare și detaliate ale organelor genitale interne, permițând un grad mare de acuratețe a diagnosticului.

Ecografia transvaginală permite identificarea și evaluarea formațiunilor tumorale, a chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine, a afecțiunilor endometrului. De asemenea, ajută în stabilirea cauzelor sângerărilor vaginale anormale, a menstruațiilor neregulate, a durerilor pelvine, a problemelor de fertilitate.

ecografie Focsani
ecografie

Metoda este folosită deseori pentru evaluarea evoluției sarcinii, permițând obținerea de informații (de exemplu, mărimea și poziția fătului) și evidențiind eventualele afecțiuni ale acestuia. Ea permite diagnosticarea sarcinii ectopice (extrauterine), evaluarea riscului de pierdere a sarcinii, evaluarea placentei etc. Ecografia transvaginala este cea mai bună modalitate de evaluare a fătului până în săptămâna a opta de sarcină.

În funcție de afecțiune, este recomandată efectuarea în anumite perioade: – pentru determinarea grosimii endometrului – în ziua a 22-a a ciclului menstrual. – pentru evaluarea unor polipi endometriali – se efectuează după menstruație. – pentru evaluarea chisturilor ovariene – în prima săptămână a ciclului menstrual.

În afara acestor situații, ecografia transvaginală de rutină se poate în orice perioadă ciclului menstrual. Este important de știut că se efectuează cu vezica urinară goală.

Ecografie abdominala

  Reprezinta o investigatie se realizeaza cu ajutorul unei sonde care se trece deasupra portiunii investigate.

  Inainte de inceperea procedurii, doctorul aplica un gel pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea sau mucoasele. Sonda transmite ultrasunetele pe care le reflecta diferitele tesuturi catre un calculator.

Un examen tipic cu ultrasunete dureaza aproximativ 20 de minute si este o procedura nedureroasa, non invaziva si neiradianta recomandata de Novonatal – Cabinet Dr. Bogdana Murgeanu pentru a obtine informatii despre anumite organe, pozitionarea acestora dar si pentru a descoperi posibile disfunctii .

Acest tip de ecografie necesita vezica plină.