Medicina materno – fetală este o supraspecializare complexă ale cărei servicii urmăresc evaluarea tuturor factorilor de risc ai unei sarcini și urmărirea acesteia până la termen.
În funcție de evoluția sa naturală, o sarcină se poate încadra în două mari categorii: sarcina normală (aproximativ 80-85% din cazuri) și sarcina patologică. În al doilea caz, o serie de complicații pot afecta starea de sănătate a viitorului copil sau a mamei. Acestea pot fi: nașterea prematură (2-10% din cazuri), malformațiile congenitale (3-4% din cazuri), anomalii cromozomiale / genetice, macrosomie, o serie de afecțiuni materne (preeclampsie, diabet gestațional, infecții cu citomegalovirus / toxoplasma / rubeola, * etc.
Medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu această supraspecializare a beneficiat de o pregătire suplimentară cu durată de câțiva ani și are experiență clinică în acest domeniu. El a dobândit cunoștințe avansate despre complicațiile obstetricale, medicale, genetice și chirurgicale ale sarcinii și impactul acestora asupra mamei și fătului. De asemenea, stăpânește procedurile complexe de diagnostic și tratament pe care le presupun cazurile problematice.
Este de dorit depistarea precoce a sarcinilor cu risc crescut de complicații – anomalii, la o vârstă de sarcină cât mai mică (12-20 săptămâni). Aceasta se realizează prin consultații de screening maternofetal. Ulterior, sunt posibile proceduri de diagnostic și tratament.
1. ecografii fetale, însoțite de explicații competente, într-un mediu prietenos.
* Ecografia de trimestrul I, necesară pentru estimarea riscului genetic, la 12 – 13 cu 6 zile săptămâni de sarcină.
* Interpretare conform protocolului FMF a rezultatelor testului Kriptor/ecografia de trimestru I
* Ecografia de trimestrul al II-lea – Evaluarea morfologiei fetale. La 20 – 21 de săptămâni de sarcină este optimă examinarea părților corpului fătului. Pe lângă importanța sa în cadrul monitorizării sarcinii, aceasta ecografie este si un moment deosebit, când se pot vedea imagini ale feței copilului, precum și alte detalii.
* Ecografia în trimestrul al III-lea – Creșterea și starea de bine a fătului În trimestrul al III-lea de sarcină se poate evalua ecografic creșterea și starea fătului .
2. consult de urmărire, la cel mai înalt standard profesional, pentru sarcinile cu risc sau cu probleme fetale; 3. Consiliere corectă și completă în cazul depistării unei anomalii fetale .
Rezultatele acestor investigații furnizează informații corecte și complete, făcând posibilă cea mai bună monitorizare a sarcinii. Astfel, se pot estima foarte timpuriu posibilele complicaţii ale unei sarcini şi se pot diagnostica precoce anomaliile congenitale, printr-o serie de evaluări complexe şi de mare acurateţe. Fiecare caz beneficiază de o abordare personalizată.
Vizita la specialistul în medicină materno-fetală trebuie luată în considerare încă din primul trimestru de sarcină !
* Unele femei reusesc mai greu sa ramana insarcinate sau sa duca la termen o sarcina. Alteori, in timpul sarcinii sunt diagnosticate anumite complicatii. Termenul de „risc crescut” este un notiune generala folosita pentru a descrie sarcina in care mama are o afectiune prezenta inainte de a ramane gravida. In alte cazuri, o conditie medicala care apare in sarcina la nivelul mamei sau al copilului determina ca sarcina sa devina una cu risc crescut.