bara meniu

Montare sterilet

Montare sterilet este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive și cea mai populară, în special în rândul femeilor care au cel puțin o naștere. Steriletul (sau dispozitivul intrauterin – DIU) este un mic dispozitiv din plastic și/sau metal, de forma literei T, care se plasează în uter și are două fire de control ce ajung în vagin. El împiedică pătrunderea spermatozoizilor și fixarea ovulului. Steriletele pot fi simple (din plastic), cu cupru (mecanism chimic), cu progesteron (mecanism hormonal).

Avantajele montarii steriletului sunt: comoditatea, montarea relativ simplă, durata de folosire de aprox. 5 ani, costurile scăzute și asigurarea unei protecții de peste 95%. Dispozitivul nu introduce niciun disconfort în timpul actului sexual. Acțiunea contraceptivă începe imediat după montare, el putând fi folosit și ca metodă contraceptivă de urgență, dacă este inserat în primele șapte zile de la un contact neprotejat.

montare sterilet
montare sterilet

Posibile efecte secundare ale montarii steriletului sunt:

– modificări ale duratei și fluxului ciclurilor menstruale, apariția durerilor în timpul menstruațiilor, sângerări abundente cu risc de anemie secundară. Folosirea steriletului nu se recomandă femeilor care au deja menstruații abundente și lungi.

Montarea steriletului este posibilă doar dacă femeia nu are leziuni la nivelul colului uterin și nu prezintă boală inflamatorie pelviană sau neoplazii uterine. De aceea, înainte de montare, se efectuează un consult ginecologic amănunțit, testul Papanicolau și examenul biologic al secreției vaginale. În urma discuției cu medicul specialist, este aleasă cea mai bună variantă pentru pacientă. După inserarea steriletului, este suficient controlul ginecologic anual.

Dispozitivul este montat doar de medicul ginecolog și scos tot de acesta.

 Montare sterilet

Montarea steriletului durează aproximativ 15 minute și, dacă apar dureri, acestea sunt suportabile. Dacă doriți să reduceți disconfortul, puteți lua un antialgic cu o oră-două înaintea operațiunii. Perioada optimă inserării este la sfârșitul menstruației sau imediat după, fără să fi avut contact sexual în această perioadă, pentru a exclude posibilitatea existenței unei sarcini. Nu se recomandă folosirea tampoanelor (interne) până la următoarea menstruație!

    Posibile inconveniente la montare sterilet:

– Respingerea dispozitivului de către organism, el coborând din cavitatea uterină la nivelul colului uterin. Se recomandă ca la intervale regulate de timp sa vă asigurați, prin introducerea degetelor în vagin că tot ceea ce simțiți sunt firele, nu dispozitivul însuși care este tare la atingere.

– Infecții vaginale – Sunt posibile si se manifestă de obicei în primele trei săptămâni după montare. Dacă există infecții anterioare transmise prin contact sexual necunoscute, boala se poate agrava. Adresați-vă de urgență medicului dacă apare vreo scurgere urât mirositoare, aveți dureri sau febră !

– Sarcina ectopică – Steriletul are o eficiență crescută în protejarea de apariția unei sarcini localizate normal. Dacă totuși apare o sarcină, sunt șanse mari ca aceasta să fie „extrauterină“. Contactați de urgență medicul dacă apar dureri în abdomenul inferior și sângerare.

La eliminarea steriletului, pentru că spermatozoizii pot supraviețui până la șapte zile în uter, se impune abstinența sexuală pentru o săptămână sau protejarea cu o metodă suplimentară, pentru a elimina posibilitatea sarcinii.

Mai trebuie avut în vedere faptul că steriletul nu oferă protecție și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, dacă există riscul contactării unei astfel de infecții, este necesară folosirea concomitentă a prezervativului.